U bent hier: Home / Diensten / Ondernemers / Vennootschapsbelasting

Vennootschapsbelasting

Wie betalen er vennootschapsbelasting?

Bent u eigenaar van een BV of NV? Dan moet u voor uw bedrijf aangifte vennootschapsbelasting doen. Daarnaast moeten stichtingen en verenigingen in bepaalde gevallen ook aangifte vennootschapsbelasting doen.

De vennootschapsbelasting is een belasting over de winst. U kunt onder voorwaarde bepaalde bedragen aftrekken van uw winst. U hoeft dan minder vennootschapsbelasting te betalen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • u kunt de investeringen in bedrijfsmiddel afschrijven;
  • als u verlies lijdt, is het mogelijk dit verlies af te trekken van de belastbare winst  (verliesrekening);
  • kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA);
  • milieu-investeringsaftrek (MIA);
  • energie-investeringsaftrek (EIA).
     

De juiste keuze van u rechtsvorm

Dit bepaalt namelijk of u vennootschapsbelasting betaalt of inkomstenbelasting. Het tarief van de vennootschapsbelasting is veel lager dan het tarief van de inkomstenbelasting. Op het eerste gezicht is het voor wat betreft de belastingen dus al snel gunstig om een BV op te richten. Anders dan soms wel wordt gedacht, is de BV echter zeker niet de meest voorkomende rechtsvorm in het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Voor starters is het meestal gunstig om een bedrijf als eenmanszaak (of als V.O.F.) te exploiteren. De ondernemer(s) geniet(en) dan winst uit de onderneming die wordt belast met inkomstenbelasting. Dat de BV-vorm fiscaal vaak niet (meteen) de juiste keuze is, heeft onder andere te maken met de vele faciliteiten die gelden als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Bovendien zijn er extra fiscale voordelen voor startende ondernemers. Pas bij hogere winsten gaat het tariefverschil de doorslag geven en wordt de BV gunstiger.

In gevallen waarin het bedrijf wel in de BV-vorm gedreven wordt zal de winst uit de onderneming van de BV belast worden met vennootschapsbelasting. De vennootschapsbelasting kent, zoals gezegd, een tarief dat lager is dan dat van de inkomstenbelasting. Het is daarom erg aantrekkelijk om het salaris zo laag mogelijk vast te stellen. U heeft hierin echter geen volledige vrijheid. Het salaris van de directeur-grootaandeelhouder (DGA) moet in principe ten minste € 44.000,- (2014) bedragen. Voor een lager salaris moet u voldoende argumenten hebben. Bij zeer hoge winsten neemt de fiscus vaak geen genoegen met een salaris van € 44.000,- maar moet een (veel) hoger salaris betaald worden. Hoe hoger het salaris dat u moet betalen is, hoe kleiner het voordeel van de BV.

Het is dus zeer belangrijk dat u bij het starten van u onderneming de goede rechtsvorm kiest. Ook kan het zijn dat in de toekomst omdat de situatie verandert, door bijvoorbeeld de groei van u onderneming, de gekozen rechtsvorm bij de oprichting van u bedrijf, niet meer de beste keuze is. U zult dit dus regelmatig moeten toetsen zodat u niet onnodig veel geld naar de fiscus ‘brengt’. Wij kunnen en willen u graag ondersteunen in het maken van deze voor de meeste ondernemers zeer ingewikkelde keuze.

Wat kan Administratiekantoor Paap voor u betekenen?

De aangifte van de vennootschapsbelasting kan zeer ingewikkeld en uitgebreid zijn. Zo moet er in de aangifte de balans en verlies en winstrekening verwerkt worden. Wij kunnen voor uw BV, stichting of vereniging, de aangifte vennootschapsbelasting volledig verzorgen, dan heeft u er verder geen omkijken naar. Administratiekantoor Paap kijkt graag met u mee en beantwoordt al uw vragen op het gebied van de vennootschapsbelasting. Ook kunnen wij net als voor de aangifte inkomstenbelasting, uitstel aanvragen voor de aangifte vennootschapsbelasting.