U bent hier: Home / Diensten / Ondernemers / Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting

Wat betekent inkomstenbelasting voor een ondernemer of een directeur-grootaandeelhouder (DGA)

De winst die u maakt in uw onderneming wordt als uw bedrijf een eenmanszaak, Vof of maatschap is belast met inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting wordt dus niet geheven bij uw onderneming maar bij u persoonlijk. U moet dus de volledige belasting betalen, er is immers geen sprake van een werkgever die de inhoudingen voor zijn rekening neemt.

Als u een BV heeft ligt de zaak weer anders. De BV moet vennootschapsbelasting over de winst betalen. Over de winst van de BV betaalt u dus geen inkomstenbelasting. Op het salaris dat u als directeur-grootaandeelhouder uit de BV krijgt, wordt loonbelasting ingehouden. Deze loonbelasting wordt verrekend met de inkomstenbelasting die u na afloop van het jaar over uw salaris en eventuele andere inkomsten moet betalen. Ook over eventuele winstuitkeringen die u uit de BV ontvangt (dividend) moet u inkomstenbelasting betalen.

Hoe vaak moet u aangifte doen?

U moet eenmaal per jaar aangifte inkomstenbelasting doen. Dit moet gebeuren na afloop van het kalenderjaar. In principe moet de aangifte vóór 1 april van het daaropvolgende jaar zijn ingediend.

Het is mogelijk om uitstel aan te vragen voor het indienen van de aangifte. Als u uw administratie en aangifte door Administratiekantoor Paap laat doen, zullen wij dit uitstel voor u aanvragen.

Waarover moet u inkomstenbelasting betalen?

Niet alle activiteiten die u verricht, leiden tot belastingheffing. Als u bijvoorbeeld uw eigen woning met winst verkoopt, hoeft u hierover normaal gesproken geen inkomstenbelasting te betalen. U bent alleen inkomstenbelasting verschuldigd als de wet dit uitdrukkelijk bepaalt.

U moet inkomstenbelasting betalen over het in dat jaar genoten belastbare inkomen uit:

  • werk en woning;
  • aanmerkelijk belang;
  • sparen en beleggen.

De bovenstaande afzonderlijke inkomstencategorieën komen in verschillende `boxen’ terecht. Iedere box kent zijn eigen regels en zijn eigen tarief.

Hoe weet u dat u niet te veel betaald?

Belastingen zijn voor ondernemers een hot item. Bijna alle beslissingen die u als ondernemer, maar ook als privépersoon neemt, kunnen gevolgen hebben voor de belastingen. Zeker als u op het punt staat om een beslissing te nemen welke ingrijpende gevolgen heeft voor uw bedrijf of privésituatie, doet u er goed aan om tijdig (dus vóóraf) advies in te winnen bij ons. Wij geven u graag advies over wat de gevolgen zijn van uw beslissing ten opzicht van de te betalen belasting.

Moet u de aangifte inkomstenbelasting uitbesteden of zelf doen?

Het invullen van de inkomstenbelasting is voor veel mensen bepaald geen kleinigheid. Ondernemers vormen hierop zeker geen uitzondering. Als de administratie eenmaal gereed is, kan de aangifte inkomstenbelasting gedaan worden.

Veel ondernemers hebben hun administratie uitbesteed bij een administratiekantoor, het verdient in dat geval de aanbeveling om ook de aangifte inkomstenbelasting door dit administratiekantoor te laten uitvoeren. Zeker als u zich realiseert dat het administratiekantoor reeds beschikt over uw administratie en de financiële ins en outs van uw onderneming.

Wat kan Administratiekantoor Paap voor u betekenen?

Kijkt u al het hele jaar op tegen het doen van de aangifte inkomstenbelasting? Weet u niet meer precies hoe het zat met aftrekposten? Hoe zat het ook al weer met een auto van de zaak? Als u met dit soort vragen en andere vragen rondloopt, bent u bij Administratiekantoor Paap aan het goede adres. Wij kunnen de aangifte inkomstenbelasting voor u verzorgen. Hier heeft u vrijwel geen omkijken naar. Als u de administratie van uw bedrijf al bij ons heeft lopen beschikken wij al over de meeste gegevens van u. Ook kunnen wij uitstel aanvragen voor u, hierdoor kan er later in het jaar aangifte gedaan worden.

Verder zijn wij een volwaardig gesprekspartner als het gaat om advisering van uw plannen. Wij kunnen al uw vragen beantwoorden. Is het voordeliger de auto privé of op de zaak te rijden? Zijn er aftrekposten mogelijk? Wat betekent de investering voor de belasting?

Alles omvattend

Geen omkijken en zorgen meer over de jaarlijks terugkerende zorgen van veel ondernemers. Wij verzorgen voor u de volledige aangifte inkomstenbelasting. Geven u duidelijk advies. Hierdoor betaalt u niet meer belasting dan noodzakelijk en houdt u het door u verdiende geld in eigen zak.